Automatisering, de sleutel tot een efficiënter laboratorium?

De enorme data-explosie binnen het laboratorium, de vraag naar meer automatisering van de workflow en hogere eisen van regulerende instanties, maken dat veel bestaande laboratorium automatisering niet meer toereikend is. Effectieve labautomatisering dient een direct effect te hebben op het verhogen van de efficiëntie van het laboratorium.

Hoe kan labautomatisering bijdragen tot een efficiënter laboratorium?

Onder de term “labautomatisering” kan zowel de informatica (software) als de hardware (labrobotisering) worden bedoeld. In dit artikel zal ik mij richten op de laboratoriuminformatica. Hiermee wil ik niet aanduiden dat de labrobotisering minder effect zou kunnen hebben op de verhoging van efficiëntie. Labrobotisering en het effect daarvan op de efficiëntie van een lab zal onderwerp zijn van een volgende nieuwsbrief.

Bij de termen labautomatisering of labinformatica wordt traditioneel vaak in eerste instantie gedacht aan een LIMS. De rol van een LIMS is het laatste decennium, mede onder druk van concurrentie veel veranderd. Origineel was het LIMS “slechts” een systeem voor het beheer van specificaties, opslag van labresultaten, verzorgen van rapportages naar de klant en bijhouden van statistische trends. Veelal wordt het traditionele LIMS nog handmatig gevuld met gegevens, met alle mogelijke foutenbronnen van dien. Het moderne LIMS  heeft steeds meer functies die, bij de juiste implementatie,  de overall efficiëntie van een lab sterk kunnen verhogen. Hierbij kunt u denken aan automatische doorvoer van gegevens van de instrumenten naar het LIMS, automatische workflow met behulp van ELN (Electronic Lab Notebook)  en (soms ook) SDMS functionaliteit. Veel huidige LIMS software is zodanig configureerbaar dat ook zaken als chemicaliënbeheer, instrument calibratie & -onderhoudsstatus, klachtenafhandeling, opleidingsgegevens, etc. kunnen worden geïmplementeerd.
Naast de LIMS leveranciers hebben zich ook de leveranciers van ELN en SDMS oplossingen sterk ontwikkeld om meer een totaaloplossing te kunnen bieden voor het laboratorium. Welke benadering, LIMS of ELN/SDMS, het meest geschikt is als basis voor uw laboratoriumautomatisering hangt sterk af van de rol van het laboratorium.

LUFC LabConsultants kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Door de sterke ontwikkeling die bovenstaande softwareoplossingen hebben doorgemaakt, zijn nu in de markt de tools aanwezig om de labinformatica een nog belangrijkere rol in het laboratorium te laten spelen. Op een juiste manier geïmplementeerde softwareoplossingen kunnen een grote bijdrage leveren aan het verhogen van de efficiëntie van het laboratorium. Veel handmatige stappen en “papieren werkprocessen” kunnen met de huidige beschikbare oplossingen goed worden geautomatiseerd. Hierbij wordt de analist geholpen in zijn werk om resultaten van hogere kwaliteit in een kortere tijd te kunnen leveren. De hoeveelheid papieren gegevens op de laboratoria en in de archieven kunnen sterk worden teruggedrongen met als grote voordeel dat de terugzoekbaarheid en archivering van gegevens ook sterk kan worden verbeterd. Dit laatste kan, bijvoorbeeld bij een bezoek van een regulerende instantie, grote voordelen opleveren.

Uit een door LUFC LabConsultants recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat veel laboratoria behoefte hebben aan ondersteuning en sturing om bovenstaand proces tot optimalisering van de labautomatisering ook echt te laten resulteren in een verhoogde efficiëntie van het laboratorium. Uiteraard kunt u zich, in een vroeg stadium, wenden tot de leveranciers van bovenstaande softwareoplossingen. Deze kunnen echter geen onafhankelijk advies, vrij van commerciële invloeden, geven. Beter is het om, met behulp van een onafhankelijk deskundige, eerst zelf goed uw eisen en wensen in kaart te brengen afgestemd op uw laboratorium.
LUFC LabConsultants heeft een aantal consultants in het consortium die zich hebben gespecialiseerd om klanten als u te helpen om de beste automatiseringsoplossing voor uw lab te vinden.

Indien u meer informatie wenst over wat LUFC LabConsultants voor u zou kunnen betekenen bij het automatiseren van uw laboratorium, kunt u contact met ons opnemen via e-mail: info@labconsultants.nl of via tel: 0492-849450


Dit bericht is geplaatst in CDS, Efficiency, ELN, Laboratorium, Laboratoriumautomatisering, Laboratoriumsoftware, Lean, LIMS, LUFC LabConsultants, SDMS en ECM, Workflow met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord